vrijdag 15 februari 2013

Wijn & Italië

Een van de belangrijkste wijngebieden van Italië ligt ten zuidoosten van Turijn. De meest bekende namen uit dat gebied zijn Barolo, Bararesco, Barbera, Nebbiolo en Grignolino. Het zijn stuk voor stuk wijnen van een hoge kwaliteit. Het is in Italië niet de gewoonte altijd de naam van een plaats of gebied aan een wijn te verbinden. De Barolo en de Barbaresco zijn namen van gebieden. Barbera, Nebbiolo en Grignolino zijn namen van wijnstokken.

In de provincie Piemonte wordt de Asti spumante geproduceerd. Het is een vrij zoete mousserende wijn die uitsluitend van muskaatdruiven gemaakt wordt. Worden ook andere druiven gebruikt, dan mag hij niet dezelfde naam dragen. Veel wijnproducerende boeren, coöperaties en andere ondernemingen leggen zich in dit gebied toe op het maken van mousserende wijnen, die de kwaliteit van de Franse champagne al heel dicht zijn genaderd.



Uit Ligurië komt de Cinque-terra , hooggewaardeerde wijnen die in 5 kleine dorpjes worden gemaakt. Veel Italiaanse wijnen dragen Duitse namen doordat grote delen van Italië eens onder Oostenrijks-Habsburgse heerschappij stonden. Men treft ze onder andere in Bolzano aan.

Zuidelijk van Bolzano komen wijnen voor, die ook in ons land bekend zijn en door veel Nederlanders tijdens hun vakanties in Italië worden gedronken. Het zijn de zachte Valpollicella en de Bardolino. Ten oosten van die wijngebieden ligt Soave, daar wordt een vrij droge witte wijn bereid die hoog wordt gewaardeerd. Lambrusco, met een lichte tinteling op de tong- komt uit Emilia Romagna. Het is een typische toeristenwijn.

De bekendste van alle Italiaanse wijnen is de Chianti, die uit het gebied rond Sienna en Florence komt. Wanneer er op de etiketten een zwart haantje voorkomt, duidt dat erop dat de wijn uit het centrum van het gebied afkomstig is. Vroeger hield dat een zekere garantie in voor de kwaliteit. Tegenwoordig worden er ook uitstekende wijnen geproduceerd in de Chianti-gebieden, die net niet in het centrum liggen. Chianti is een heel oude wijn. In Belgische kloosters bewaart men brieven waaruit is vast komen te staan dat men er in de 12e en 13e eeuw al wijnen uit dit gebied dronk.

De Vino nobile de Montepulciano die net naast het gebied van de Chianti zijn oorsprong vindt, is een wijn die wat karakter betreft het in de goede jaren vaak nog beter doet dan welke hooggewaardeerde Chianti ook. Nog iets zuidelijker van het Chanti-gebied treffen we de Brunello di Montalcino aan. De wijn laat men er zo lang mogelijk op de fusten rijpen. Mede daardoor kan men de Brunello’s rekenen tot de duurste, maar ook de beste wijnen die Italië voortbrengt. De vraag ernaar is altijd vele malen hoger dan men kan bieden, hierdoor zijn de prijzen zo hoog.

Nog meer van het zuiden is Orvieto, waar bijzonder plezierige, droge en licht zoete witte wijnen vandaan komen. Nog iets zuidelijker wordt de Est!Est!Est bereid. Deze wijnen, zowel in rode als witte uitvoering, zijn erg populair in Rome. In die stad drinkt men trouwens ook heel graag de Verdicchio die ook in ons land in grote hoeveelheden wordt gedronken. Het is een wijn die in de afgelopen decennia sterk is verbeterd.

Uit Napels komen de Lacrima Christi. Het zijn rode en witte wijnen van de hellingen van de Vesuvius. Ten zuiden van Napels is men meer ingesteld op het produceren van gewone landwijnen en dat doet men er in zeer grote hoeveelheden. Het zijn, licht gekoeld, plezierige vakantiewijnen die de Italiaanse grens slechts zelden zullen passeren.
Dat geldt trouwens ook voor de wijnen van Sicilië. Er zijn echter uitzonderingen en dat is op de eerste plaatse de Marsala, een zoete witte wijn die men behoort te gebruiken wanneer men een echte “Zabaglione” wil bereiden. Het is een dessertwijn, die het zeker waard is geproefd te worden.

Wijn & Fraude

Wijnfraude zo oud als de weg naar Rome

Met enige regelmaat zie je de berichten over wijnfraude voorbij komen. Vorige maand werden er nog drie managers van de Esterlin Champagne coöperatie nog veroordeeld voor wijnfraude, of liever gezegd Champagnefraude. . Het drietal verkocht nep vintage Champagne voor echt. Maar wijnfraude is niets nieuws. Wijnfraude is al zo oud als de weg naar Rome.
Plinius, de Oudere ( leefde van 23 tot 79 na Chr.) verkondigde al dat de kwaliteit van de tafelwijnen in die tijd al niet te vertrouwen waren. Reden voor Wijnbloggers om eens in de wereld van de wijnfraude te duiken. De komende dagen zul je hier dan ook een reeks van artikelen over list en bedrog in de wijnwereld vinden.

Wat is wijnfraude?
Binnen de Europese Unie geldt dat wijn wijn is als het ontstaan is door het vergisten van het sap van druiven. Als er iets anders dan druiven(sap) aan toegevoegd wordt, zou het volgens deze regel geen wijn zijn. Toch gebeurt het vaak dat er iets toegevoegd wordt en het gewoon als wijn verkocht wordt. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van water bij de wijn of toevoegen van meer suiker (dan is toegestaan) en andere stoffen. Maar ook het foutief vermelden van een jaartal of andere druiven gebruiken dan op het etiket vermeldt staat, het vervalsen van etiketten of wijnmost uit andere landen laten overkomen en dan er wijn van maken, zijn zaken die niet mogen en onder wijnfraude vallen.
En dan heb ik het nog niet eens over wijnfraude met bijvoorbeeld het beleggen in dure wijn, mensen wijs maken dat ze een dure fles wijn kopen en dat het dan maar een gewoon simpel wijntje is. Verzamelaars en liefhebbers van wijn zijn gemakkelijk te bedotten. Vaak wordt de wijn niet gedronken en koopt men een fles wijn om de naam en als investering, maar of er ook daadwerkelijk wijn in zit van een beroemd wijnchateau blijft de vraag.




dinsdag 5 februari 2013

Wijn & proeven

Bij wijn proeven zijn jij en je zintuigen het allerbelangrijkste gereedschap. Vergelijk het met klusgereedschap dat je al in huis hebt, maar waarvan je nooit alle mogelijkheden hebt geprobeerd, zodat je er opnieuw en bewust mee aan de slag moet gaan.

Mijn top vijf op dit punt bestaat uit: houding, oren, neus, mond en ogen (ruwweg in die volgorde) - belangrijker geredschap is niet te bedenken. Samen vormen ze het fundament voor de opbouw en ontwikkeling van je proefvaardigheid en kennis.




Ik weet nog goed wat de Australische wijnschrijver Max Allen ooit zei: 'Benader wijn op dezelfde manier als leren fietsen. In de eerste plaats is er wat moed voor nodig - je moet het willen. Zet je voeten op de trappers en met een beetje hulp en geduld komt het vanzelf goed. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar al spoedig zul je geen hulp meer nodig hebben. Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe gemakkelijker alles zal gaan. je leert hoe het werkt en vraagt je achteraf af waar je eerst zo tegen opzag'.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om wijn vanuit een juiste houding te benaderen. Daar staat of valt alles mee. Probeer wijn met een open geest te benaderen. Word geen betweter en pin je niet vast op bepaalde landen, streken, druivenrassen of producenten. Experimenteer - probeer steeds iets nieuws en vergeet nooit dat er overal op de wereld geweldige wijn wordt gemaakt.

Smaak is persoonlijk en subjectief, dus dring je mening niet op aan anderen, maar blijf wel in jezelf geloven. vertrouw op je eerste indrukken - meestal kloppen die. Laat je niet teveel beïnvloeden door wat anderen zeggen, maar vergeet niet naar ze te luisteren. Je oren zijn je op één na belangrijkste gereedschap!
Dan is er nog de wijntaal! Het kan je gaan duizelen met al die proeftermen die in het rond vliegen, maar bedenk dan dat het bewust proeven het allerbelangrijkst is. Naarmate je daar beter in wordt, komen de woorden vanzelf.